confession

Monday, January 18, 2010

Resepi Lagsana

Bismilllah...

Salam.. ^_^

Ini adalah atas permintaan Azwin yg nak kan resepi lagsane.. =)
sorry again xda gambar.. budak2 dah mkn semuanya x smpat nk amik gmbar hihi
Resepi ni from my mum..  leh je wat gune dging sje, x pun ayam sje, x pun cmpur tuna n ayam =) tp resepi ni kita gunakan daging lembu yang dah hncur k..
org lain pun leh cube yea.. senang je..

Ingredients:

  1. lagsana sheets                        
  2. mince meat (0.5kg)
  3. 2 biji tomato 
  4. tomato sauce
  5. chilli sauce
  6. onions and bwg putih
     utk white sauce:  minyak, onion, tepung gndum, susu, cheese, blackppr

cara-cara nya:
1. inti lagsana ni.. wat mcm nk wat kuah spggthi.. so first panaskan minyak
2. onion di potong dadu.plus .bwg putih yg hncur. msukkn ke dlm kuali.. smpai naik bau,,
3. Msukkn  mince meat
4.Msukkn sos tomato, sos cili.. kalu ade paste spggtie nyer sos tu.. sukkn tu je pun leh
5. msukkn chop tomato.. klu nk msukn mushroom pun leh..
6. jgn lupe garam
7. biar la smpai kering =)

then white sauce:
1. pnskan minyak
2.msukn onion..
3. msukkn tepung jgung around 2 setgh sudu
4. gaul2.. n then msukn susu ( around  3 gelas)
5. bile susu dh pns sikit.. msukn segenggam  keju
6. msukn black pper n n garam n (origano (optional) )
7. Importantly.. bile nmpk kuah tu nmpk mcm dh  nk mendidih.. sila pdmkn api.. sbb nanti susu tu jdi ketul2 uhu

then. mcm biasa la k..

alas lagsana sheet ats bking trey yg petak bntuknyer.. then lapis2kn.. dgn white sauce, mince meat.. lagsana sheet the ulang blik.. ats skli tu ltk lagsna sheet n tbur cheese!!
n then put in oven.. n bake it.. for arounf 40-45 minits.. around suhu 180  k.. ^_^

P.s: awin bile ko dh cube.. jgn lupe bawak ke umh aku tau.. =P

tata
wassalam




2 comments:

  1. salam IRM.

    susu tu tak de sukatan ke?
    bole try ni. mcm senang je.
    haha

    ReplyDelete
  2. sorry hehe.. erm susu to be honest ifa letk mcm lbih kurang mcm sparuh periuk yg kcik..soo agak2 maybe around 3 gelas kot hehe
    --> p.s kalau x cukup pekat.. tmbah keju sikit k ok..

    ReplyDelete

comment